Green Block of Flats
CLIENT
ΙΔΙΩΤΗΣ
CATEGORY
Μη υλοποιημένη αρχιτεκτονική μελέτη
Η πρόταση αφορά σε μια “πράσινη” πολυκατοικία στην περιοχή του Γκαζιού, στην Αθήνα, με μηδενικό ενεργειακό ισοζύγιο. H σύνθεση απαρτίζεται πρωτίστως από τον βασικό κορμό του κτιρίου που περιλαμβάνει τους εσωτερικούς χώρους των κατοικιών και συμπληρώνεται από ένα διάτρητο κέλυφος επαναχρησιμοποιημένης ξυλείας που περιλαμβάνει και ανοιχτούς υπαίθριους και ημιυπαίθριους χώρους, εξυπηρετώντας στην βιοκλιματική συμπεριφορά του κτιρίου. Σε αυτόν «αγκυρώνονται» οι όγκοι που στρέφονται προς την Ακρόπολη και εξυπηρετούν την υπαίθρια εκτόνωση των κατοικιών. Ο κατώτερος όγκος μη έχοντας την δυνατότητα να στραφεί προς την θέα περικλείει την κατοικία, προσδίδοντας ιδιωτικότητα σε αυτήν και απομονώνοντας την από τα βλέμματα των γειτονικών κατοικιών περικλείοντας την πράσινη αυλή και τον κάθετο κήπο του πρώτου και δευτέρου ορόφου. Ο όγκος του κορμού κλιμακώνεται σε δύο μικρότερους, για τον καλύτερο φυσικό ηλιασμό όλων των κατοικιών. Έτσι. διαμορφώνει πολλαπλές και διαφορετικές εναλλαγές υπαίθριων με κλειστών χώρων. Αυτοί αποτελούν και τον πυρήνα της σύνθεσης, καθώς η εναλλαγή τους επιτρέπει την αξιοποίηση των ενδιάμεσων δωμάτων, καθιστά ικανή την φύτευση αυτών, συμβάλλοντας παράλληλα στην ιδιωτικότητα των διαμερισμάτων. Τα συνθετικά στοιχεία του κελύφους του κτιρίου θέτουν ως ζητούμενο τον καλύτερο φυσικό φωτισμό του, τον διαμπερή αερισμό, την οπτική αποφόρτιση και άνεση του εσωτερικού του, την βελτίωση της ατμόσφαιρας του χώρου και γενικότερα του μικροκλίματος τόσο μέσα όσο και έξω από αυτό. Η ενσωμάτωση πράσινων ζωνών σε υπαίθριους και κλειστούς χώρους , περιμετρικών προστεγασμάτων και διάτρητων στοιχείων του κτιρίου όπως και η επένδυση του κελύφους του με σύστημα σκίασης (διάτρητα περιμετρικά στοιχεία) είναι τα εργαλεία διαμορφώνουν ιδανικές βιοκλιματικές συνθήκες σε αυτούς (πράσινη πολυκατοικία) αυξάνοντας το ποσοστό πράσινου καθ’ ύψος στην περιοχή. Στο πίσω (βόρειο) τμήμα της πολυκατοικίας η δεύτερη επιδερμίδα περικλείει αειθαλή αναρριχόμενη φύτευση που προστατεύει από το βορρά χωρίς να στερεί τη θέαση από τις πίσω όψεις των διαμερισμάτων. Φυτεμένα δώματα, πράσινα στέγαστρα, εξώστες και κάθετη φύτευση κάνουν εμφανή τη παρουσία τους μέσα και έξω από το κτίριο, αναβαθμίζοντας το περιβάλλον για τους ενοίκους αλλά και το μικροκλίμα της περιοχής, συμβάλλοντας στην απομείωση του φαινομένου της “θερμικής αστικής νησίδας” στο κέντρο της ΑΘήνας.

CREDITS

Architect
ARISTIDES DALLAS ARCHITECTS
PROJECT ARCHITECT
Margarita Kyanidou
PROJECT TEAM
Maha Obeid, Melina Ilia, Maria Vlachou, Ioanna Gargalietou, Maria Palaiologou, Katerina Bali, Thalia - Pelagini Kalfa
STRUCTURAL STUDY
Dedes - Roditis & Associates Civil Engineers
MECHANICAL STUDY
Nikolas Kabilis & Theodoros Gikas
ENERGY CONSULTANCY
Alexandra Mangina, Nektarios Tsakoumakis, Roberto Iannetti, Erotokritos Nikou, Dimitris Pallantzas
PROJECT CERTIFICATION
Stefanos Pallantzas - Hellenic Passive House Institute
3D RENDERING
Katerina Iakovaki