HAP ▪ Athenian Mosaic
CLIENT
Dimitris Demestichas - Natasa Polymenakou
CATEGORY
Κατοικία 100 τμ και πάνω
Our latest project is about the architectural design of an apartment, housed in an 80’s buiding in Agia Paraskevi, Athens. The main concept was to keep the maximalist approach of the era, fleshing it out with new materials and innovative technologies. The so-called 80’s aesthetic is being visualized in the use of the mosaic floor, made out of different marbles atop of a neutral pink basis. The mosaic floor runs from the hallway, to the kitchen and wc. In the house entrance the round vestibule is covered with wood and is being unified with the buffet, embracing the guest to enter in the living. The buffet descriptively separates the kitchen to the living and is a point of reference for the rest of the house. Made out of semipermeable glass with a texture, the natural light and shadows penetrate partially. An open bookshelf visually divides the study from the living and dining, whereas in the kitchen area prevail the intense textures and colors. In the terrace we created a summer living room where the family spends most of her time during the warm months of the year. The clay sunbreaks in the western side of the terrace partially isolate the living area from the afternoon sun. Part of the terrace is being disrupted by the semi-circular terrazzo tiles that create the boundary between sun and shadow, chiaro and scuro, green and beige. Το project αφορά την αρχιτεκτονική μελέτη ενός διαμερίσματος στην Αγία Παρασκευή, στην Αθήνα. Τοποθετείται σε ένα οικιστικό συγκρότημα του ’80 και στη σχεδιαστική μας πρόταση προσπαθήσαμε να κρατήσουμε τις μαξιμαλιστικές γραμμές της περιόδου εκείνης, εμπλουτίζοντάς τες με νέα υλικά και τεχνολογίες. Χαρακτηριστικό αυτής της αισθητικής αποτέλεσε και η επιλογή του πατώματος-μωσαϊκού, μία συλλογή διαφορετικών μαρμάρων πάνω σε μια γήινη ροζ βάση που εκτείνεται στο μακρύ διάδρομο της εισόδου, την κουζίνα και το wc. Ένα διαχωριστικό-μπουφές , που ξεκινάει από την είσοδο και διατρέχει κατά μήκος την κουζίνα και ουσιαστικά την απομονώνει από το χώρο του καθιστικού, αποτελεί το σημείο αναφοράς του σπιτιού. Στη μεγαλύτερη έκτασή του αποτελείται από ημιδιάφανο γυαλί με υφή, το οποίο επιτρέπει μια διακριτική επικοινωνία με τον υπόλοιπο χώρο. Μια ανοιχτή βιβλιοθήκη διαχωρίζει το γραφείο από το σαλόνι και την τραπεζαρία, ενώ στο χώρο της κουζίνας κυριαρχούν έντονες υφές και χρώματα. Αντιδιαμετρικά της κουζίνας στο χώρο του γραφείου δημιουργείται ακόμα ένα διαχωριστικό, κινητό αυτή τη φορά, με μια συρόμενη πόρτα τεσσάρων μέτρων που επιτρέπει στο γραφείο την πλήρη απομόνωση. Η πόρτα αποτελείται από δύο τμήματα των 2 μέτρων, ενώ το κάθε φύλο είναι μοιρασμένο σε μικρότερα κομμάτια που της επιτρέπουν να στρίβει και να κρύβεται στο εσωτερικό ενός τοίχου. Τα υπνοδωμάτια και τα λουτρά εκτείνονται στο βάθος ενός αρκετά μακρύ διαδρόμου με δυνατότητα απομόνωσης από το υπόλοιπο σπίτι. Στο δώμα δημιουργείται ένα δεύτερο σαλόνι που φιλοξενεί την οικογένεια τους θερινούς μήνες. Η πέργκολα στηρίζεται πάνω σε κυκλικές κολώνες και κλείνει διάτρητα στη μία της πλευρά προσφέροντας ιδιωτικότητα σημειακά στο χώρο.

CREDITS

Project Manager
Thalia Michail
Architect
Thalia Michail
Architect
Fei Maniati
Architect
Katia Chalkiadaki
Interior Designer
Christina Serrou