Syngrou Avenue Office Complex
CLIENT
DIMAND S.A.
CATEGORY
Συγκρότημα γραφείων
Το συγκρότημα γραφείων της Λεωφόρου Συγγρού, μια εξαιρετική προσθήκη στον αθηναϊκό ορίζοντα, επαναπροσδιορίζει την έννοια των χώρων γραφείων, συνδυάζοντας άψογα τον σύγχρονο σχεδιασμό με την πλούσια κληρονομιά της Αθήνας. Το έργο, συνολικής επιφάνειας 15.600 τ.μ., καταλαμβάνει μία εξέχουσα γωνιακή θέση στη συμβολή με την οδό Λαγουμιτζή, μεταξύ του κέντρου της Αθήνας και του παραλιακού μετώπου. Το συγκρότημα αποτελείται από δύο κτίρια 8 ορόφων, συμπεριλαμβανομένου του ισογείου, με χώρους γραφείων εξαιρετικά υψηλής ποιότητας. Τα κτίρια σχεδιάζονται ως μηχανισμοί θεάσεων του αστικού τοπίου, και μέσω της υλικότητας και των αναλογιών τους, προσδίδεται στο έργο μία χαρακτηριστική “Αθηναϊκή” ταυτότητα. Τα δύο οκταώροφα κτίρια περιβάλλονται από κατακόρυφες μαρμάρινες περσίδες με ραδινές αναλογίες, οι οποίες εδράζονται επί προβόλων σκυροδέματος και εκτείνονται σε ύψος δύο ορόφων, με τελικό ύψος περσίδων άνω των 7 μέτρων. Οι περσίδες χωροθετούνται σε προσεκτικά μελετημένες γωνίες, χορογραφώντας το βλέμμα των χρηστών προς την πόλη, την Ακρόπολη, τον Υμηττό και τη θάλασσα. Ταυτόχρονα, αιχμαλωτίζουν και διαχέουν το μοναδικό αθηναϊκό φως προς το εσωτερικό του κτιρίου στους χώρους γραφείων, δημιουργώντας ένα φωτεινό και ευχάριστο περιβάλλον εργασίας. Ο χειρισμός της στέψης των κτιρίων, η υποχώρηση δηλαδή των όγκων στους δύο τελευταίους ορόφους, επιδιώκει να προσκαλέσει το βλέμμα από την Λεωφόρο Συγγρού. Η κινηματογραφική σταδιακή αποκάλυψη της όψης κατευθύνει βαθιά το βλέμμα των διερχόμενων προς την επιμήκη και επιβλητική όψη του συγκροτήματος, ενώ οι θέσεις των περσίδων υπό διαφορετικές γωνίες δημιουργούν την ψευδαίσθηση μίας όψης που πάλλεται. Στο επίπεδο του δρόμου, σε όλο το μήκος της οδού Λαγουμιτζή, σχεδιάζεται μία δημόσια ανοιχτή στοά, η οποία παραλαμβάνει τον επισκέπτη, ο οποίος υπό σκιά οδηγείται στον κεντρικό χώρο εισόδου μεταξύ των δύο κτιρίων. Το διώροφο στέγαστρο που σχεδιάζεται στο χώρο εισόδου, εν είδει ‘περιστυλίου’, οριοθετεί την είσοδο στα κτίρια και ενοποιεί τους κτιριακούς όγκους. Στον υπαίθριο χώρο μεταξύ των κτιρίων σχεδιάζεται μία εσωτερική αυλή για τους χρήστες των κτιρίων με αναφορά στις παραδοσιακές ελληνικές εσωτερικές αυλές. Ο σχεδιασμός βιωσιμότητας του έργου έχει κατακτήσει πιστοποιήσεις σε επίπεδο LEED Platinum (Κτίριο Α) και LEED Gold (Κτίριο Β), και λαμβάνει υπόψιν τα τοπικά κλιματολογικά δεδομένα και τις ανάγκες φυσικής σκίασης. Στο συγκρότημα προβλέπονται χώροι πρασίνου στην κατάφυτη αυλή που λειτουργεί ως “όαση”, στους εξωτερικούς χώρους των υψηλότερων ορόφων και στο δώμα προς ενίσχυση της βιοποικιλότητας και προς μείωση των απαιτήσεων ψύξης, συνδράμοντας στην αποφυγή του φαινομένου της θερμικής νησίδας. Η επιλογή των υλικών έχει γίνει βάσει της εκτίμησης του κύκλου ζωής τους. Έχουν χρησιμοποιηθεί εντόπια υλικά και υλικά που περιέχουν σε μεγάλο ποσοστό προϊόντα ανακύκλωσης, ενώ τα συστήματα που έχουν εγκατασταθεί είναι χαμηλής ενεργειακής κατανάλωσης με στόχο το μικρότερο δυνατό αποτύπωμα άνθρακα. Ο πυρήνας κατακόρυφης κυκλοφορίας των κτιρίων και ο προσανατολισμός των όψεων σχεδιάζονται με στόχο τη βέλτιστη κατανομή του φυσικού φωτισμού, ενώ τα ανοιγόμενα παράθυρα επιτρέπουν τον άφθονο φυσικό αερισμό.

CREDITS

Architects
Divercity Architects and Bennetts Associates
Structural Engineer
Pagonis - Polyxronopoulos - Kinatos
Services Engineer
Insta Consulting Engineers
Lighting Designer
Lighting Architecture Studio
Interior Designer
Building A: A&M Architects, Building B: Divercity Architects (Floors 00-06), SPACE MATTERS (Floor 07)
Landscape Designer
H. Pagkalou & Associates
Fire Protection Consultant
B & T Pyrgiotis Technical Office and Roussas Theofanis
Acoustics Consultant
H. Moraitis & G. Chatzigeorgiou
LEED Consultant
DCarbon
Traffic Engineering Consultant
Dromos Consulting
Photography
Mariana Bisti and Erietta Attali
Development - Project Management Services
DIMAND S.A., EBRD, PRODEA Investments