Moldee
CLIENT
Νεφέλη ΙΚΕ
CATEGORY
Εστιατόριο
Ανατομία ενός πιάτου. Moldee gives shape to high gastronomy. Το Moldee αποτελεί ένα υβριδικό σενάριο εστίασης, όπου η υψηλή γαστρονομία συνδυάζεται με τo fine drinking. Ο χώρος αποτελείται από δυο ενότητες που συστεγάζονται, με τα όριά τους να είναι μην είναι και τόσο διακριτά, μπαίνοντας η μια μέσα στην άλλη. Βρίσκεται στο κέντρο της πόλης της Θεσσαλονίκης και στεγάζεται στο ισόγειο μιας διατηρητέας πολυκατοικίας του 1973. Το ζητούμενο από τους chef ήταν η παροχή ενός χώρου όπου θα αναπτύξουν το όραμά τους, να προσφέρουν δηλαδή στο κοινό μια νέα κατεύθυνση στην διατροφή. Με τον τρόπο αυτό οι χρήστες του χώρου μετατρέπονται σε “moldees”, εκπαιδεύονται δηλαδή από τους chef προκειμένου να γνωρίσουν την ποιοτική διατροφή και να τρέφονται με ποιοτικά υλικά και καθαρές γεύσεις στην καθημερινότητα τους. Το γαστρονομικό concept επηρέασε και τον αρχιτεκτονικό σχεδιασμό με ένα πολύ μινιμαλιστικό τρόπο και χωρίς περιττά στοιχεία. Κάνοντας μια θεωρητική τομή σε ένα πιάτο εντοπίζονται τα παρακάτω συστατικά: _το πιάτο ως μια δυνατή βάση _τα υλικά που δημιουργούν την σύνθεση γεύσεων αλλά και σχημάτων _και τέλος το topping που αποτελείται από εντυπωσιακά και ανάλαφρα στοιχεία που συμβάλλουν στην δημιουργία συναισθημάτων και ατμόσφαιρας. Τα στοιχεία αυτά είναι ορατά στον χώρο, όπου αρχικά βλέπει κανείς ένα ενιαίο και πολύ ιδιαίτερο δάπεδο που αποτελεί την βάση. Πάνω στην βάση αυτή σχεδιάζονται φόρμες επηρεασμένες από τα πιάτα των chef που συνδυάζουν καθαρές ίσιες γραμμές με καμπύλες και κύκλους. Οι μορφές αυτές κατασκευάζονται κυρίως με καλούπια, προσφέροντας μια αίσθηση γλυπτικής αυστηρότητας. Τέλος, σαν topping επιλέγεται μια εντυπωσιακή οροφή με έντονη καμπύλη γεωμετρία που βοηθά το φως να λειτουργεί σαν το ανάλαφρο αλλά και συνδετικό στοιχείο όλων των παραπάνω. Ο φωτισμός των χώρων συμβάλλει στην μεταβλητότητα της ατμόσφαιρας ώστε να εξυπηρετηθούν οι ποικίλες ανάγκες στις διαφορετικές ώρες της ημέρας. Το styling των πιάτων παίζει σημαντικό ρόλο στο όραμα των chef. Για τον λόγο αυτό, για το εστιατόριο επιλέγεται η δημιουργία μιας ήρεμης ατμοσφαίρας σε γήινες αποχρώσεις, όπου πρωταγωνιστές είναι τα πολύχρωμα πιάτα. Σε αντίθεση ο χώρος του fine drinking χαρακτηρίζεται από τους ίδιους χρωματισμούς αλλά σε πιο σκούρους και έντονους τόνους και με περισσότερα σημεία ενδιαφέροντος.

CREDITS

Architect
Μαρία Αβραμίδου
Architect
Μαρία Σολιδάκη
Architect
Άννα Λαζαρίδου
Architect
Χρήστος Κομζιάς
ΚΑΤΑΣΚΕΥΗ ΕΡΓΟΥ
MBRACE.gr- Γεώργιος Μιτολίδης
MEP STUDY ΚΤΙΡΙΟΥ
CAMBICCI + ASSOCIATES
ΑΚΟΥΣΤΙΚΗ ΜΕΛΕΤΗ
ACOUSONE- Γεώργιος Καρπούζας
ΕΠΙΒΛΕΠΩΝ ΜΗΧΑΝΙΚΟΣ
Ιωάννης Ασκαρίδης
MEP STUDY
EMDC – Κ. Καπεσίδης- Ν. Μέρτζιος Ο.Ε.
ΦΩΤΟΓΡΑΦΟΙ
Βασίλης Μαυρίδης, Michele Troiani